RSS-syöte

Maailmanloppua odotellessa: kulolainen superviikonloppu

Perjantaina 21.10. maailmanhistorian ensimmäinen Kuloseminaari toi Ouluun kymmenisen kappaletta kulttuurintutkimuksen opiskelijoita eri puolilta Suomea. Intensiiviseen viikonloppuun kuului seminaarin lisäksi Huutomerkin Musteklubi ja Kulon vuosikokous, joista kerron alempana triviaaleja yksityiskohtia.

Kuloseminaari 2011 – näkökulmia ja näytelehtiä

Kulo ry:n järjestämä seminaari tarjosi kiinnostavia näkökulmia kulttuurin omaehtoiseen tuottamiseen ja tutkimiseen. Kuten seminaarin puuhamies, Kulon pääsihteeri Jussi Moilanen totesi, tilaisuus toimi myös häpeämättömänä markkinapaikkana – jokaisella puhujalla oli oikeus ja velvollisuus mainostaa omia projektejaan.

Kaisa Kerätär kertoi työstään kuvataideagenttina ja kulttuurituottajana. Yhteisöteatteria Iissä, taiteilijaresidenssin perustamista, luovan tekemisen tuomista työyhteisöihin – Kerättären innostavat projektit osoittivat, että kyllä kulttuurialoilla tekemistä riittää, kun vain alkaa tehdä. Kerätär tekee työtä yrityksensä Taidepaussin kautta ja on opiskellut Sillanrakentajat-valmennusohjelmassa.

Kahvitauon jälkeen seminaariyleisö sai nauttia dialogisesta luennoinnista, kun Kaltion entinen päätoimittaja Sanna Karkulehto (powerpointin äärellä) ja nykyinen päätoimittaja Paavo J. Heinonen (takarivissä) ruotivat kulttuurilehden tekemisen käytännön kommervenkkejä. Vieläkin pohjoisemman näkökulman lehtikeskusteluun toivat Jänkä-lehden tekijät Paula ja Hertta Alajärvi. Jänkä syntyi, kun hyville lappilaisille kulttuurijutuille ei löytynyt julkaisukanavaa (”Lapin Kansakin arvosteli mieluummin Ateneumin näyttelyitä kuin paikallista taidetta”). Lehdellä on kiistaton paikka kulttuurikentässä: ilman sitä Lapin kohdalle jäisi tyhjä aukko.

Iltapäivällä juteltiin vielä tutkimuksen tekemisestä ja yhdistystoiminnasta. Kirjallisuudentutkija Jyrki Korpua avasi toimiaan tutkijoiden Kulttuurintutkimuksen seurassa, tekijöiden Huutomerkissä ja lukijoiden Kirjan ystävissä. Kulttuuritapahtumista keskustellessa todettiin, että suosituimpia ovat aina kiertokävelyt ja kapakkatilaisuudet. Lukupiiri saattaa jäädä yhden hengen glögihetkeksi. Lohdutuksena kuitenkin: pienikin on kaunista. Kulttuurikokemuksissa laatu on määrää oleellisempaa.

Mikä on NEFA? Mikä on känkky?

Seminaaripäivän jälkeen mieli oli täynnä ideoita ja kassi täynnä näytelehtiä. Tarvittiin Humuksen kahvia ja kunnolliset jälkiturinat ulkopaikkakuntalaisten kulolaisvieraiden kanssa. Nimiä sai kerrata uudelleen ja uudelleen, kuten myös kotiainejärjestöjä: NEFA Turku, NEFA Joensuu, NEFA Jyväskylä — mikä ihmeen NEFA? Ei mikään näistä, vaan ”Nordisk Etnologisk och Folkloristisk Arpetsgrupp” – pohjoismainen yhteistyöverkosto, jonka toiminnan hiipuminen on inspiroinut ainejärjestöaktiiveja perustamaan Suomeen uuden kattojärjestön, Kulon. Kulo on ollut toiminnassa toukokuusta 2010, ja nyt järjestäytyminen alkaa tuottaa hedelmää. Kulunut viikonloppu on erinomainen hedelmä – tulevaisuuden nupuista lisää myöhemmin.

Kulolaisten kanssa tutustuttiin mm. Kultuhuoneella vierailun, känkyn ja Musteklubin merkeissä. Teekkareiden nälvintään tottuneelle oli mukava yllätys, että Kultuhuonetta voi pitää myös isona ja ihmeellisenä. Kävi myös ilmi, että Oulu saa olla ylpeä Humanistisesta killastaan – sellaistakaan ei kaikissa yliopistoissa ole.

Känkyn äärellä ideoitiin mm. itäisten ja läntisten zombikulttuurien kohtaamista sekä maailmanloppua.

Musteklubi oli käsittämätön, kuten se joskus on. Sarjakuvamagneetteja, Miki Liukkonen kännissä, Musiikkiveljesten rivo ihmemaa. Illan sankari oli kuitenkin kiistatta Moilasen Jussi, joka ensin järjesti hienon seminaarin jotakuinkin apua pyytämättä ja muuntautui sitten Aimo Huikaksi, joka veti erinomaisen keikan. Hullu mies sai tästä kaikesta kiitokseksi vehnätyynyn.

Loppuillasta on todettava vain, että on ne hemmetin mukavia, kulolaiset.

Kulo kokoustaa, Kulo laajentuu, Kulo voi hyvin

Seuraavana päivänä, kello 16.30 Caion kabinetissa: Kulon vuosikokous. Läsnä oli kaikkien edellämainittujen nefojen lisäksi edustusta Kultusta ja Turun uskontotieteilijöiden Nirvanasta. Nelituntisessa kokouksessa tarkastettiin edellisen vuoden toimintakertomus ja tulevan vuoden toimintasuunnitelma sekä päätettiin tulevan vuoden jäsenmaksuista ja hallituksesta. Laajentumisintoisina päätettiin nimittää kaksi ulkoasiainsihteeriä – tekemistä kyllä riittää. Tulevana vuonna pyritään saamaan mukaan uusia jäsenjärjestöjä (Helsingin NEFA ja Lapin yliopiston taideopiskelijat nyt vähintään) ja tehdään yhteistyötä ainakin Akavan Erityisalojen ja Kulttuurintutkimuksen seuran kanssa.

Kulttuurintutkimuksen seura tulee ajankohtaiseksi kulolaisille jo tämän vuoden joulukuussa, kun Turussa järjestetään Kultut-päivät. Päivien yhteyteen juonitaan jonkinlaista yhteistyökeskustelua tutkijoiden ja kulolaisten välille. Samassa yhteydessä järjestetään myös Kulon pikkujoulut, ja Turun NEFA on luvannut näyttää tarunhohtoisen Koppinsa. Kultulaisdelegaatio lähetetään varmasti, liity mukaan!

Tulevalle vuodelle on mietitty myös kulttuurintutkimuksen alan opinnäyteverkon perustamista. Opinnäyteverkossa opinnäytteiden tekijät voisivat keskustella aiheistaan keskenään ja löytää töilleen asiantuntevia ohjaajia myös oman oppilaitoksensa ulkopuolelta.

Kun päätökset oli nuijittu, kabinetin sakea ilma vaihtui kiinalaisen ravintolan rauhaan ja myöhemmin allekirjoittaneen avaraan kotiluolaan, jossa vieraita kiusattiin mm. mandoliinimusiikilla ja 1980-luvun parisuhdelehdillä.

Loppuillasta on todettava vain, että on ne hemmetin mukavia, kulolaiset. Ne, me. Ja että poikkitieteellinen keskustelu avaa ikkunoita päässä: sellaisia ikkunoita, joista näkee tulevaisuuteen. Se on kirkas.

Maailmanloppu ei vieläkään ole tullut.

– Kaisa Kortekallio (tulevana vuonna mukana Kulon toiminnassa toimeliaana toimihenkilönä)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: