RSS-syöte

Casting-tilaisuus voi jännittää sekä arvioitavaa että arvioijaa

Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun opiskelijat hakivat näyttelijöitä lyhytelokuviin Rovaniemeltä, Torniosta ja Oulusta

Anni Hyypiö

Kuva: Anni Hyypiö

Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu järjesti helmi-maaliskuussa kolme casting-tilaisuutta koulussa kuvattavia lyhytelokuvia varten. Rovaniemeltä, Torniosta ja Oulusta etsittiin monenikäisiä näyttelijöitä Joppari, Et ole yksin ja Nelostie –lyhytelokuviin, joiden kuvaaminen on osa koulussa meneillään olevaa kurssia. Tilaisuuksia promottiin sosiaalisessa mediassa, paikallislehtien ilmoituksilla ja harrastajateattereille lähetetyillä tiedotteilla.

Nelostie-lyhytelokuvan tuotantopäällikkö Marianna Liuttu kertoo, että järjestetyistä casting-tilaisuuksista Oulun tapahtuma veti paikalle eniten hakijoita. ”Oulu houkutteli paljon enemmän paikalle ihmisiä mitä oli odotettu, yhteensä 39 hakijaa. Tornioon vähemmän, muistaakseni 17 hakijaa, joista 15 oli lapsia. Rovaniemelle [tuli paikalle] taas vähän vajaa 30 ihmistä”, hän kuvailee hakijamääriä.

Casting-tilaisuudessa järjestäjinä oli yhteensä viisi henkilöä: kaksi tuotantopäällikköä sekä kolme ohjaajaa. Liutun mukaan Nelostie-lyhytelokuvan casting-tilaisuudessa kaikki osallistuivat yhdessä tilaisuuden järjestämiseen, mutta työnjaollisesti tuotantopäälliköt keskittyivät ennen kaikkea käytännön puoleen, kun taas ohjaajat vaikuttivat itse tilaisuuden sisältöön: ohjaajat jututtivat hakijoita ja arvioivat näiden näyttelijäntaitoja, ja tuotantopäälliköiden vastuualueisiin kuuluivat lähinnä tiedottaminen ja tilaisuuksien organisointi.

Tilaisuuksissa arvioijilla oli käytettävissä valmiit käsikirjoitukset, joten näyttelijöitä ei tarvinnut valita aivan sokkona.  Liutun mukaan myös ohjaajille oli syntynyt jo ”tietty kuva roolihenkilöstä”, jonka perusteella valintoja pystyi tekemään. ”Raamit oli aika hyvin kasassa [sen suhteen], millaista ihmistä lähdetään etsimään”, Liuttu kertoo.

Casting-tilaisuudessa ei odotettu hakijoilta täydellisyyteen asti hioutuneita näyttelijäntaitoja, sillä tilanne ei juuri antanut valmistautumiselle aikaa. ”Tärkeimmiksi asioiksi nousi kuitenkin oman kehon käyttö, sekä reagointikyky meneillä olevaan näyttelytehtävään. Ulkonäöllä oli harvoin vaikutusta asiaan, mutta ’sopivan ulkonäön’ tai äänenkäytön omaavat hakijat sitten nostivat roolihahmon selvästi paremmaksi”, Liuttu kertoo.

Myös hakijan luontevuus ja kehonhallinta koettiin valintaprosesseissa vaikuttaviksi seikoiksi. ”Totta kai ihmisen ulkoinen olemus ja käyttäytyminen, sisältäen oman kehonsa tietoisuuden, on iso plussa”, Liuttu muotoilee. ”Todella huono kommunikointitaito sekä selvästi puutteellinen näytteleminen vaikuttivat ensisijaisesti näyttelijöiden hylkäämiseen”, Liuttu kertoo karsintaperusteista.

Vaikka kutsu koskikin monenikäisiä näyttelijöitä, saattoi myös ikä johtaa näyttelijän hylkäämiseen. ”Jos lapsi on selvästi liian pieni, eikä oikein tiedä näyttelemisen päälle, niin sellaisen kanssa on äärettömän vaikea työskennellä. Sellaista ei olisi mahdollista toteuttaa”, Liuttu myönsi. Myös iältään ”liian vanhat lapsen rooliin” tai ”liian nuoret aikuisen rooliin” osoittautuivat Liutun mukaan hankaliksi.

Tilanne on eittämättä jännittävä hakijan näkökulmasta, mutta se voi tuntua aluksi vaikealta myös arvioijan näkökulmasta. ”Aluksi itsellä [oli] välillä kiusaantunut olo, varsinkin alkumetreillä, kun samanlaisiin tilanteisiin ei joudu yhtenään. Eikä vielä toistaiseksi olla elokuvamaailman ammattilaisia, niin sekin jännitti, kuinka näyttelijähakijat sitten näkisivät meidät”, Liuttu kuvailee omaa suhtautumistaan hakuprosessiin. ”Tilanne laukesi kuitenkin mukavien ihmisten parissa, ja tuttu ja turvallinen työryhmä ympärillä rauhoittaa kummasti.”

Vaikka casting-tilaisuuksien lisäksi näyttelijöitä pyydettin mukaan myös hakutilaisuuksien ulkopuolelta, olivat järjestetyt hakutilaisuudet tuottoisia ainakin Nelostie-lyhytelokuvan kohdalla. Liutun mukaan Oulun castingista löytyi suurin osa näyttelijöistä, joista kaksi valittiin päänäyttelijöiksi.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: