RSS-syöte

Kirjoittaminen (avoin yo)

Kirjoittamisen perusopinnot (25 op) olivat minulle hieno kokemus, sekä henkilökohtaisesti että ammatillisesti. Lukuvuoden ajalle levittäytyneissä perusopinnoissa käytiin lävitse kirjoittamisen eri lajeja: proosa, lyriikka, dramaturgia, tietokirjoittaminen, mediakirjoittaminen… Valinnaisissa sai syventyä omiin kiinnostuksenaloihinsa. Suurin osa kursseista järjestettiin lähiopetuksena, vain muutaman joutui tekemään etänä vähäisen osallistujamäärän vuoksi. Oppimismenetelmät olivat käytännöllisiä: omien tekstien tekemistä, toisten tekstien kommentointia, kirjoitusprosessin pohdintaa ja analyysia. Hedelmällisimpiä olivat ne lähiopetuskerrat, joiden aikana tehtiin kirjoitusharjoituksia. Myös toisilta saatu palaute oli innostavaa. Jokaiselle opintojaksolle kirjoitettiin oppimispäiväkirja, mikä oli tylsempien kurssien kohdalla hieman puuduttavaa, mutta kiinnostavampiin kursseihin se tarjosi lisää syvyyttä.

Opintojaksojen opettajat olivat kirjoittamisen ammattilaisia, kukin omaan alaansa erikoistunut: runoutta opetti runoilija, proosaa proosakirjailija, dramaturgiaa dramaturgi. Jokaisella oli oma tyylinsä ja oma kokemuksensa. Jokainen opetti paitsi tiedollaan, myös persoonallaan: yksi tärkeimpiä opintojen aikana hankittuja taitoja olikin kirjoittamiseen suhtautuminen, asenne. Itsetunto kirjoittajana kohosi huimasti. Opintojen aikana osallistuin ensimmäistä kertaa kirjoituskilpailuihin ja sain aikaan jopa 160-sivuisen romaanikäsikirjoituksen (joka on yhä kesken). Opettajat antoivat jokaisesta kurssista huolellisesti mietittyä palautetta, mikä on yliopiston toimintamenetelmiin tottuneelle melkoista luksusta.

Kirjoittamisen perusopinnot toimivat erinomaisesti  pääaineeni kirjallisuuden tukena. Kirjallisuudessa keskitytään analyysiin, ei niinkään tekemiseen. Kirjoittamisen opiskelu on kuitenkin saman ilmiön toinen puoli: miten voi todella ymmärtää kirjailijaa, jos ei ole itse kokenut miltä tuntuu kirjoittaa? Kyllä jokaisen kirjallisuudenopiskelijan pitäisi suorittaa ainakin yksi luovan kirjoittamisen kurssi.

Opinnot järjestivät Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopisto ja Jyväskylän avoin yliopisto. Järjestäjät vaihtunevat vuodesta toiseen (vuonna 2011 vuorossa on kai Turun avoin yliopisto?), mutta opettajat saattavat hyvinkin olla samoja. Syksyisin opintoihin pääsee kiinni Oulun yliopiston kiintiöpaikkojen kautta, joita todellakin kannattaa kärkkyä – kiintiöopiskelijalle kokonaisuus maksaa 50 euroa, yleistä tietä tulevalle monta sataa. Kiintiöpaikoista ilmoitetaan sähköpostilistoilla.

– Kaisa Kortekallio

Onko sinulla kokemusta samasta sivuaineesta? Kerro mielipiteesi alla.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: